Zwembaden gebruiken voor recreatie

zwembad pomp

Ter recreatie zijn er af en toe grotere (sub)tropische zwembaden, vaak zijn deze overdekt. Deze baden vind je het meeste terug bij plekken zoals bungalowparken et cetera. De zwembaden bevatten vaak ook verschillende soorten glijbanen zoals een wildwaterbaan. Binnen deze parken zijn er soms ook golfslagbaden, whirlpools of sauna’s. Daarbij zijn er vaak horecagelegenheden waar het mogelijk is om iets te eten of te drinken. Openluchtzwembaden bevinden zich juist vaak in open ligweiden en bevatten ook speelvoorzieningen. Meestal koop je hier een kaartje voor de gehele dag terwijl dit bij een binnenzwembad vaak niet zo is. Een privé zwembad kan ook, vaak in de vorm van een Intex zwembad.

Wat zijn natuurbaden?

Behalve binnen- en buitenbaden zijn er ook ecologische natuurbaden. Deze zwembaden worden zo genoemd, omdat er geen chemicaliën aan te pas komen om de waterkwaliteit op peil te houden. Daarbij zijn ze voorzien van stromend oppervlaktewater, wat bij de standaard zwembaden niet het geval is. Dit betekent niet dat de waterkwaliteit van het natuurbad niet wordt gecontroleerd. Juist omdat deze niet steunen op extra chemicaliën is dit extra belangrijk om te doen. Sommige zwemvijvers hebben wel een zuiverend helofytenfilter, wat het grootste vuil uit het bad haalt. Op deze manier wordt buiten zwemmen erg toegangelijk gemaakt.

Hygiëne en veiligheid in het zwembad

Er zijn erg veel regels waar zwembaden zich aan moeten houden, een groot deel hiervan gaat over hygiëne en veiligheid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan waterkwaliteit, het aantal douches en de hoeveelheid toiletten in het bad. Bij veiligheid wordt er vooral gekeken naar het toezicht van badmeesters. Daarbij vallen de regels over de stroefheid van de vloeren, helling van de bodem, onderhoud en functioneren ook onder de categorie veiligheid. Zwemwater bevat van nature allerlei bacteriën, doordat mensen hierin zwemmen komt er nog meer vuil in het water. Het is altijd belangrijk om de waterkwaliteit te controleren, ook al heb je een opblaasbare jacuzzi.